Jump to content

CnCNet Forums

Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sverks

Game menu freezes in Tiberian Sun

Recommended Posts

Hello,

 

I have a problem I'm hoping someone can help me with.

 

I downloaded Tiberian Sun + Firestorm from here some days ago. The installation went smoothly and i got the game up and running with no problems on my Windows 7. However, yesterday when I started the game, I encountered a problem. While I was just starting up the game and was at the menus option (where on chooses between starting a new game, load, settings, play on the internet and so on) there was a message from a program monitoring the graphics settings on my computer that popped up on top of the Tiberian Sun screen. I can't remember the exact message, but it said something about the current screen resolution not being optimally configured. Since i had played the game earlier and it worked perfectly (having to change no graphic settings), I simply clicked OK and the message went away. However, after I did that, the options menu has been all weird and not working correctly. Everything works fine until you click one of the options on the menu. The box that is supposed to unfold showing your further options appears as nothing more than a thin line in the middle of the screen (for example, if you choose to load a mission there will appear a box showing saved missions. That box, no matter what option you choose, never appears as more than a thin line). I have noticed that it is possible to click different options from the box, even though i can't see them on the screen. It is the same when i try to load a saved game or whatever when I am currently playing a mission as well. The box never appears as more than a thin line in the center of the screen.

 

I tried uninstalling and reinstalling the game. It did not solve the problem. So then I figured that the problem must lie deeper than just that, probably in some kind of setting or something that had been permanently changed on my computer. Therefore I uninstalled the game and restored my Windows 7 to an earlier point, making my settings the same as when I installed the game the first time. I then installed the game once again and - voila! It worked like a charm! No more buggy graphics!

 

This time I thought I had deactivated all pop up messages coming from my graphic program. I was wrong. Playing the game today, the same thing happened again and the selection box is all fucked up again in the same way.

 

This time I want to go to the bottom of this. Obviously there is some kind of graphic setting or something like it being altered when this happens. It does not matter if I uninstall and the reinstall the game. The problem persists. So, I'm guessing that there is some kind of graphics settting being stored in the registry of my computer or something like it that makes the problem stay, even though one makes a clean installation. Theres obviolusly some kind of trace being left behind after uninstalling the game.

 

Now, I'm wondering, is there some way that I can erase the game completely from my computer and make a fresh installation of it, with no previous settings/bugs being left to mess up my clean installation? Because I can't keep restoring my Windows every time this happens.

Share this post


Link to post
Share on other sites
This time I want to go to the bottom of this. Obviously there is some kind of graphic setting or something like it being altered when this happens.

Uhh, obviously. The game switches to its own game resolution. That's all that happens. I think the problem here, since the mess-up only appears after you click away the message, is just that program that interferes.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

This time I want to go to the bottom of this. Obviously there is some kind of graphic setting or something like it being altered when this happens.

Uhh, obviously. The game switches to its own game resolution. That's all that happens. I think the problem here, since the mess-up only appears after you click away the message, is just that program that interferes.

 

 

But the problem is there every time I start the game, even though there are no pop messages interfering. It only needs to happen once, and then the game seems to be broken for ever.

 

By the way, I only saw Bengollys post after I had posted mine, but this is the same problem as he had ("gray menu bar in Tiberian Sun"). Considering that the problem disappears when one resets Windows, I imagine one might be able to find a solution by making a complete uninstallation, erasing all traces of the game, and then reinstalling it. My question is how one does that. It seems like it would be a better solution than to reset the whole computer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well as far as I know, the only thing the game ever changes in the registry is just its own install information. It doesn't install any extra graphics-based components.

 

Maybe this is DirectX related... I've heard you can add the DirectX 9c components on Win7 somehow, and that fixes a bunch of problems with older games.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyerguds : I tried updating direct X, but it didn't change anything.  :(

 

Pichorra: Hm, is there supposed to be a section called [Resolution] in Sun.ini? I cant find it. Should I write it in there? Here's what it says in my file:

 

[intro]

PlaySide01=no

PlaySide00=no

 

[MultiPlayer]

PhoneIndex=-1

Color=0

Side=GDI

Handle=NONAME

PreferredServer=XWIS

Locale=2

StoreNick=yes

LastNickSlot=-1

 

[Options]

GameSpeed=0

Difficulty=1

ScrollMethod=0

ScrollRate=3

AutoScroll=yes

DetailLevel=2

SidebarCameoText=yes

UnitActionLines=yes

ToolTips=yes

 

[Video]

ScreenWidth=800

ScreenHeight=600

StretchMovies=no

 

[Audio]

SoundVolume=0.700000

VoiceVolume=1.000000

ScoreVolume=0.500000

IsScoreRepeat=no

IsScoreShuffle=no

SoundLatency=9

 

[Network]

Socket=65535

NetCard=0

 

[serialDefaults]

CallWaitStringIndex=3

InitStringIndex=-1

DialMethod=T

Baud=-1

IRQ=-1

Port=0h

Compression=0

ErrorCorrection=0

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's not really updating I was talking about... Win7 has DirectX 10 by default. But I read that it helps to somehow add the DX9 components to it.

 

 

 

What happens if you set the game width and height in sun.ini to your default screen resolution?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm having the same problem. When I changed my game res to 1600x900 the lines go away but the next menu dues not expand beyond the menu sidebars. Then I have to alt tab to get the menu to update. make some blind clicks to set up my game then alt tab to update the menu again.

 

I installed from CD and updated t V2.03

video is "Intel HD Graphics 3000"

the game works on my windows 7 tower but not this laptop

 

I could not get a screen shot. It only shows the problem on the screen, not the screen shots. could it be video drivers.

 

**Edit - updating the video drivers worked for me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...