Jump to content

CnCNet Forums

Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
  • 0
Sign in to follow this  
VWWWWWWWWWWW

Black screen when loading

Question

Sometimes I get black screen when the game starts to load, and then it freezes my computer. Most of the time I can't even go to task manager to close the game and have to restart computer. Never had this issue until the past couple of weeks. I got Win 7. Any other ppl had this problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

14 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Hello,

If you are experiencing slow or choppy gameplay whilst playing on CnCNet, there are a few steps you can take to troubleshoot the problem.

  1. Install the CnCNet client 
  2. This will look for your existing game directory.
  3. Once installed run CnCNetYRLauncher.exe or the shortcut supplied.
  4. Click "Options"
  5. Select "Display" and under the render options, select a new renderer. Commonly, TS-DDRAW works best.
  6. Click Save, and launch Skirmish. 
  7. Play a game with the AI. If the gameplay is fast then this renderer will likely be the best for you.
  8. If it hasn't worked, repeat from step 5 until you find a renderer that works best with your system.

Failing the above, ensure your video drivers are up-to-date. You are running a suitable resolution the game can handle.

render.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I saw you post this in any topic that says "freezing" but the render is not the issue. When I had a render issue it would freeze in game when I went to menu tab, but I switched to default render and that's fine now. This is a black screen right when the game tries to load and then it freezes. No1 has had this specific problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Changing to a renderer other than default, will likely fix your issue which is why it got suggested.  Try changing to a few different options and experimenting in skirmish games to see what works best. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I would suggest using "DxWnd" renderer with "Video Back Buffer in Memory" enabled.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Changing the renderer helped for a while....now it's doing it again. So I try to change it to diff renderers again and it still does it. Did some update cause this or? Never had this problem until a few weeks ago

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
3 hours ago, VWWWWWWWWWWW said:

 Did some update cause this or?

TS-DDRAW the default renderer was updated recently, which however wouldn't explain why you're encountering the same issue with other renderers.

Do you use a different resolution for the desktop than you do in the game?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I've had the same problem with most renderers. Even if when I switch it starts to work for a while, it eventually happens again. It either gets a black screen and freezes when going to load the game, or right after the game finishes. 

I use a smaller reso for the game than I do for desktop, but I've always done. I just tried changing game reso to match my desktop and I still encountered the same issue. If switching renderers sometimes provides a temporary fix, then I guess that's somehow related to the problem? But I don't get why it wasn't an issue for 2 years or so and now it's a huge headache. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)
16 hours ago, VWWWWWWWWWWW said:

But I don't get why it wasn't an issue for 2 years or so and now it's a huge headache. 

WHY?

  • Windows Update
  • New Hardware Drivers
  • Deprecated Features
  • Software doesn't age like fine wine.

Try setting windows XP/98 Compatibility on the spawner.

Do you get this issue on XWIS RA2?

Edited by FReQuEnZy

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)

Never had this problem on xwis

 

And I have no idea what "windows XP/98 Compatibility on the spawner" means

Edited by VWWWWWWWWWWW

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Looked at that and it was set on Windows XP even tho I have windows 7. So I changed it to windows 7 and it worked for part of the day and now it's happening again regardless of the renderer. Some renderers get a black screen right when loading, some freeze when I go to menu screen, others get it after I quit the game. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

1. Open command prompt as administrator > type "sfc /scannow" > hit enter and let it complete. 
2. Reinstall/update your graphics drivers.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Did both of those and still the same problem. And just tried xwis/ra2 and it still works fine. Pretty sure something was changed to cncnet that's causing this since I don't have issues with anything else on this computer. Starting to get tired of trying to fix this shit tho. Might have to take a break from this game

  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Try GDI and windowed mode in the client options. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By themadstone
      it comes up with this error message asking to post here.

    • By MasterMind
      After the game the screen freezes and doesnt show the chart with the points of the players... i noticed that if i click in the right spot i can leave the game as if i was clicking on the quit button

      anyone know what may cause this? 
    • By Barry2000
      Hi,
      Im getting no sound effects while in game of RA2 and YR. Menu sound effects and music still work. Installed from origin. I have tried re installing but no luck, still no in game sound effects (units, buildings, voice over etc). This is on Windows 10. In game sound is not muted in settings.
      Any help appreciated
       
    • By XD_lilPickle
      When I try to open the launcher it crashes and it says :
      Method not found :Void PreviewExtractor.MapThumbnailExtractor..ctor(Rampastring.Tools.IniFile, Int32).Pls help
    • By Kikematamitos
      I gone a live in a far away town were not exit internet connection, but i gone a use a modem that use celular network but that don't give me a public ip because is NAT. 
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×